Boekhouding &
Fiscaliteit

Strategisch
Bedrijfsadvies

Starters-
begeleiding

Vermogens- &
Successieplanning

Verplicht elektronisch betaalsysteem in alle winkels vanaf 01/07/2022

datum: 4 maart 2022

Vanaf juli dit jaar moeten ondernemingen een elektronisch betaalmiddel aanbieden. “Cash only” wordt op deze manier dus verleden tijd. Deze maatregel geldt niet alleen voor de handelaars, maar voor alle ondernemingen, dus ook vrije beroepers of verenigingen zullen een elektronisch betaalmiddel moeten aanbieden.

Het doel van deze maatregel is een vergelijkbaar effect creëren als bij de invoering van de witte kassa in de horeca: meer aangegeven omzet en minder fraude.

Het goede nieuws is dat ondernemingen wel nog cash mogen accepteren, rekening houdend met de maximumgrens van 3.000,00 euro. Ze moeten gewoon bijkomend ook een elektronisch betaalmiddel voorzien. Dit hoeft overigens geen (kostelijke) bankcontact te zijn. De ondernemer heeft best een grote keuzevrijheid bij het kiezen van het elektronische betaalmiddel. Betaalapps zoals payconiq of bonsai vallen namelijk mee onder de noemer van “elektronisch betaalmiddel” en zijn bijgevolg toegestaan. Zelfs overschrijvingen op een bankrekening zouden voldoende zijn. Betalingen met cryptomunten of cadeaucheques, volstaan dan weer niet.

Het is bovendien voldoende om te voorzien in één elektronisch betaalmiddel. Het moet niet mogelijk gemaakt worden dat iedere klant elektronisch kan betalen. Zo is bv. payconiq aanbieden voldoende, ook al heeft niet iedere klant de app.

Werkt u voorlopig nog met “cash only”? Wij kunnen u altijd adviseren in uw keuze voor een gepast elektronisch betaalmiddel.

info@iba-boekhouding.be

Kantoor Kempen

Zandberg 20
2260 Westerlo
Tel : 014 59 35 55
Fax : 014 59 25 21

Kantoor Antwerpen

Jules Bilmeyerstraat 32
2600 Berchem
Tel : 03/298 69 05
Fax : 03/345 64 47